Greenaumatic @ 2021 EFAA International Conference – Brussel

Greenaumatic @ 2021 EFAA International Conference – Brussel

Geschatte leestijd: 3-4 min

22 oktober 2021 nam Greenaumatic deel aan de sessie Smarter – The Digital Transformation tijdens de  EFAA International Conference 2021 – EFAA voor het MKB, samen met Alfa Accountants. Tijdens deze sessie deelden panelleden hun ervaring over de digitalisering van Professionele Accountancy Organisaties (PAO’s) en hoe ze kleine en middelgrote accountantspraktijken (SMP’s) effectief kunnen ondersteunen bij het doorvoeren van digitale transformatie. Per 28 Oktober 28 heeft de EFAA video’s voor alle sessie vrijgegeven.

 

Digitalisering

Greenaumatic is ingegaan op hoe digitalisering en data gebruikt kan worden om relevante ESG-rapportages te produceren. De data die bij accountants beschikbaar is, in combinatie met klant data, kan gestructureerde en waardevolle inzichten bieden ten behoeve van de niet-financiële doelstellingen en hun financiële impact.

Een transitie naar digitalisering brengt uitdagingen met zich mee, maar de investering wordt meer dan voldoende gecompenseerd door de waardecreatie die hieruit voortvloeit. Digitalisering moet top/ down verankerd zijn binnen de organisatie om te slagen. Technologie kan een oplossing bieden, maar de inzet van mensen bepaald de weg naar het succes.Data wordt beschouwd als ‘The New Oil’ van de Digitale Economie. En het kloppend hart van deze Digitale Economie zijn accountants;

“Accounting, dat ook wel de “taal van het bedrijfsleven” wordt genoemd, meet de resultaten van de economische activiteiten van een organisatie en brengt deze informatie over aan een verscheidenheid aan gebruikers, waaronder investeerders, crediteuren, management en toezichthouders.” Door digitalisering en data-mining kunnen accountants enorme waarde toevoegen aan de bedrijven van hun klanten. ESG-rapportage is een van deze waardecreaties door het meten van duurzaamheid en de maatschappelijke impact van een belegging voor een bedrijf (return & risk).

Digitalisering & Duurzaamheid

Duurzaamheid en ESG zijn momenteel uiterst complex voor het MKB. Accountants kunnen inzicht en begeleiding bieden aan hun klanten hierin. Voor MKB kan dit bereikt worden door middel van praktische en laagdrempelige digitale oplossingen. Gegevens worden uit in-company bronnen ‘gemined’ en impact resultaten worden direct gepresenteerd in een digitale omgeving.

Als het om duurzaamheid gaat – en in het bijzonder ESG-rapportage – heeft Greenaumatic al een belangrijk deel voor u opgelost, zodat u vandaag nog kunt beginnen met het omzetten van financiële gegevens in duurzaamheidsinformatie.

Laten we bijvoorbeeld kijken naar de transportsector. Het is een van de sectoren waar grote winsten te behalen zijn op het gebied van CO2-reductie. SMP’s kennen de brandstofkosten van hun klanten in de transportsector. Met een aantal in-company beschikbare datacomponenten en een simpel wat/als-analyse kan de geschatte CO2-uitstoot worden berekend en gerelateerd worden aan bedrijfsindicatoren van het MKB, zoals omzet, resultaat, CO2-koolstofbeprijzing, enz.

Er is een basis gecreëerd om data eenvoudig om te zetten in waardevolle informatie, advies, strategieontwikkeling en kostenoptimalisatie. Het definiëren van non-financiële doelstellingen is misschien geen exacte wetenschap, maar dat is op dit moment ook niet nodig. De essentie is het vertalen van bestaande financiële cijfers in begrijpelijke niet-financiële gegevens zoals 180.000 bomen of 3.700 ton CO2. We moeten gewoon aan de slag en het proces zich organisch laten ontwikkelen; stap voor stap. In ons transport project met Alfa bieden wij zo’n eerste scan om dit proces af te trappen en een strategische discussie op te starten.

Het omzetten van gegevens in informatie en het samenstellen van advies kan tal van verschillende duurzaamheidsboekhoudingsdiensten ondersteunen. We hebben een transportbedrijf geholpen om op basis van hun eigen gegevens te begrijpen hoe duurzaamheid voor hen relevant is. We hebben de eigen beschikbare data inzichtelijk gemaakt met betrekking tot ESG, en tegelijkertijd relevant gemaakt voor hun bedrijf.

We hebben praktische tools en oplossingen nodig!

Voor een accountant is het overduidelijk een uitdaging om met geschatte en niet-volledige cijfers te werken, maar we hebben een kiem geplant en de bedrijfsrisico’s en kansen op hoog niveau gekwantificeerd. Uit ervaring krijgen de meeste MKB’ers zeker interesse om meer kennis te krijgen en te gaan nadenken over wat ze kunnen doen om risico’s te beperken en kansen te pakken. Door de uitdagingen van het MKB te begrijpen (vermindering van het brandstofverbruik, zero-emissiezones in de stad, investeringen in vrachtwagens) kunnen SMP’s de coördinatie van strategische en operationele reductieplannen accommoderen. Op deze wijze kunnen SMP’s het MKB helpen zich te concentreren op dat wat op dat moment het beste bij hun bedrijf past. Actie ondernemen en bijdragen aan duurzame impact komt zo binnen handbereik.

Het aanbieden van aanvullende diensten en expertise, zoals ESG-ondersteuning en rapportages, genereert groei die verder gaat dan uw traditionele kern. Het strekt zich uit tot de totstandbrenging van relevante ecosystemen, waardoor aanwezigheid op de markt en de concurrentiepositie versterkt worden. Als COVID19 ons niet alleen confronteert heeft met de noodzaak van digitalisering, creëert u waarde voor uw legacy-klanten en biedt u nieuwe toegangsmogelijkheden voor nieuwe marktsegmenten die u traditioneel niet zou bereiken. ESG-beleggen wordt steeds populairder en is waarschijnlijk een beleggingsbenadering die door millennials wordt gebruikt. U draagt actief bij aan een duurzamere economie en samenleving voor toekomstige generaties.

Aan de slag

Wilt u aan de slag met onze ESG-oplossingen? Wilt u een ESG-rapport voor uw klanten? Heeft u een vraag over ESG? Of heeft u interesse in een vergelijkbare pilot zoals wij die met Alfa Accountants hebben gedaan? E-mail ons We kijken ernaar uit om van u te horen!

 

EFAA, de Europese Federatie van Accountants en Auditors voor kleine en middelgrote ondernemingen, is de overkoepelende organisatie voor nationale accountants- en accountantsorganisaties waarvan de individuele leden professionele diensten verlenen, voornamelijk aan MKB. EFAA heeft 13 leden in heel Europa die meer dan 350.000 accountants en auditors vertegenwoordigen.

Professionele accountancy-organisaties (PAO’s) zijn lidmaatschapsorganen die bestaan uit individuele professionele accountants, auditors en/of boekhoudkundigen die verschillende rollen op het gebied van accountancy vervullen en zich houden aan hoogwaardige praktijknormen.

Alfa Accountants is een accountancy- en adviesorganisatie voor de agrarische sector en het midden- en kleinbedrijf met 35 vestigingen in Nederland. Alfa bedient haar klanten met brede financiële kennis en specialistische branchekennis. Alfa heeft een groeiende adviespraktijk op het gebied van waardering, subsidies en fusies en overnames en werkt ook grensoverschrijdend binnen het wereldwijde netwerk van DFK International. Alfa is sinds 2014 B Corp gecertificeerd.

Greenaumatic biedt software en advies voor het genereren van duidelijke ESG-rapporten om bedrijven te helpen hun niet-financiële doelen te bereiken. De beschikbare technische vaardigheden en kennis omtrent duurzaamheid zorgen ervoor dat klanten over informatie kunnen beschikken bij complexe vraagstukken en/of bij het nemen van integrale beslissingen. Naast data-expert biedt Greenaumatic commerciële, organisatorische en ESG-kennis aan partners en directe klanten.

 

Be a better business

Volg ons op LinkedIn